Jo lähes 20 vuoden ajan on puhuttu musiikkibisneksessä tapahtumassa olevasta murroksesta sekä myyntilukujen rajusta tipahtamisesta. Tämä murros sai maassamme alkunsa suunnilleen tämän vuosituhannen alussa, mistä lähtien äänitteiden myynti on ollut tasaisessa laskussa jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Alan murroksen taustalla on tietenkin alkanut digitalisaation aikakausi, jonka suuruudesta levy-yhtiöillä ei vielä silloin ollut mitään käsitystä. Vielä tällöin musiikkiteollisuudessa tehtiin perustavanlaatuisia virheitä, mikä tarjosi teknologian jättiläisille mahdollisuuden dominoida pelikenttää perinteisten musiikkiteollisuuden tekijöiden sijasta. Sen sijaan, että olisi otettu kaikki irti digitalisaation tuomasta hyödystä, alan tekijät keskittyivät haraamaan sitä vastaan.

Hitaasta reagoinnista muutokseen johtuen musiikkibisnes kärsi useita vuosia laskevista myyntiluvuista, eikä levyjen myyntiin löydetty korvaavaa kanavaa kyllin nopeasti. Tästä johtuen kaikki toiminta keskittyikin lopulta vain kolmelle suurelle tekijälle, jotka ovat voimissaan yhä tänäkin päivänä.

2010-luvulla useita vuosia laskussa olevan myynnin kierre saatiin katkaistua, kun suoratoisto yleistyi. Uudet kanavat, kuten Spotify, YouTube sekä iTunes saivat myynnin nousuun ensimmäistä kertaa vuosiin. Suomessa etenkin Spotify on nauttinut suosiota.

Ensi kertaa pitkiin aikoihin äänitemyynti kääntyi nousuun niin kansainvälisesti kuin kotimaassakin vuonna 2015. Tämä oli ensimmäinen prosentuaalinen kasvu sitten vuonna 1998 alkunsa saaneen taantuman.

Suomalainen levy-yhtiön osakas voi olla tyytyväinen nykytilanteeseen, sillä kotimaisia äänitteitä myydään fyysisesti poikkeuksellisen paljon ja lähes 70 myydyistä äänitteistä on kotimaista tuotantoa. Suomalaisen musiikin osuus kokonaismarkkinoista jää hieman alle 50 prosenttiin.

Vinyylilevyjen kappalemääräisesti mitattu osuus äänitemyynnissä on alle 5 prosentin, vaikkakaan tämä lukema ei täysin pidä paikkaansa, sillä suuri osa ulkomaisista vinyyleistä ostetaan tukusta eikä niitä silloin lasketa tilastoihin. On kuitenkin turvallista sanoa, että vinyylilevyjen suosio on tullut tiensä päähän eikä uutta kasvua ole luvassa.

CD-levyjen myynti on kuitenkin lähitulevaisuudessa todennäköisesti saavuttamassa pisteen, jossa suurimmat artistit eivät enää julkaise fyysistä äänitettä ollenkaan, vaan musiikki jaetaan ainoastaan suoratoistona. Mitä nuoremmalle väestölle musiikki on tarkoitettu, sitä pienemmäksi fyysisten äänitteiden osuus ostetusta musiikista jää.

Digitaaliset musiikkipalvelut sen sijaan jatkavat kovaa kasvua ja niiden kautta saatavat tulot ovat jo runsaasti yli puolet, lähes 65 prosenttia alan kokonaismarkkinoista. Tästä kuuluu kiitos etenkin suoratoistopalveluille, joiden suosio on jatkuvassa kasvussa eikä loppua näy.