Musiikkimyynnissä CD-levyt ovat pitkään olleet suosituin äänitemuoto, mutta digitaalisten musiikkitiedostojen osuus suomalaisesta musiikkimarkkinasta on jatkuvasti kasvamassa. Musiikkimarkkinat digitalisoituvat ja äänitteet ostetaan verkosta. CD-levyjen myynti pitää vielä pintansa, mutta älypuhelimet, tabletit ja kannettavat musiikkisoittimet yleistyvät ja musiikkitiedostojen hankkiminen netistä on yksinkertaisempaa ohjelmistojen ja tekniikan kehittyessä.

Yli 90 prosenttia suomalaisista kuuntelee musiikkia ainakin kerran viikossa. Eniten musiikkia kuunnellaan radiosta ja ladataan internetistä. 2000-luvun alkupuolella tiedostoja sai Suomessa ladata netistä vapaasti, sen jälkeen lataamisen suosiota on hidastanut lähinnä laillisten jakelukanavien puuttuminen.

Musiikkia myös tehdään entistä enemmän digitaalisesti. Tekijänoikeudet, joilla luovaa työtä suojataan, on digitaalisessa musiikkimarkkinassa tärkeä tekijä. Suomessa musiikkiteosten suojausta ja tekijänoikeuksia valvoo jäsentensä puolesta Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry.

Musiikkia saa laillisesti hankkia suhteellisen edullisesti verkossa olevilta musiikkikauppasivustoilta. Samat periaatteet koskevat ostettua musiikkia kuin myös yksityiskopioita, eli ne ovat ainoastaan omaan käyttöön tarkoitettuja ja vain muutamalle lähipiirissä saa antaa kopioita. Yksityiskopioita ei saa levittää julkisesti eikä netissä. Musiikin lataaminen laittomasta lähteestä on kiellettyä, esim. YouTubeen ladattu musiikki saattaa olla laittomasti sinne ladattua. Parhaiten välttää tekijänoikeusongelmat, kun lataa musiikin laillisilta sivuilta.

YouTube Music -suoratoistopalvelu

Alun perin vuonna 2017 julkaistu maksuton YouTube Music -suoratoistopalvelu, jota rahoitetaan mainonnan tuotoilla, tuli kesäkuussa 2018 myös suomalaisten käytettäväksi. YouTube Music Premium -palvelun ladattavaa versiota saa kokeilla yhden kuukauden maksutta, sen jälkeen sen käytöstä veloitetaan kuukausimaksua, version voi ladata mobiilisoittimelle ja pöytäkoneelle. Musiikkipalvelun mallina on toiminut Spotify ja tuttu käyttöliittymä tarjoaa musiikkivideoita, albumeita, live-esityksiä, soittolistoja ja muuta musiikkia.

Latauslista

Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat (ÄKT) on nykyisin Musiikintuottajat IFPI Finland -yhdistys. Se julkaisee Suomen virallista listaa, joka on tilasto Suomen suosituimmista äänitteistä. Fyysiset äänitteet jaetaan eri listoilla single- ja albumilistoihin, mid-price -albumeihin ja musiikki DVD:ihin.Suomen virallinen latauslista kerää digimyyntitilastoja Suomessa internetistä ostetuista musiikkikappaleista. Listat ovat sivuuttaneet muut levynmyyntitilastot. Vuoden 2010 alusta myyntitiedot ovat välittyneet reaaliaikaisesti.

Kulta- ja platinalevyt

Musiikintuottajat ry myöntää Suomessa musiikkilevypalkintona kultalevyn artistin single- tai albumimyynnin perusteella. Myöntämisrajaa laskettaessa mukaan laskettiin vuodesta 2010 alkaen myös striimaukset. Korkeimman äänitemyyntipalkinnon, platinalevyn, tuplaplatinalevyn ja triplaplatinalevyn myöntää äänitetuottajien kattojärjestö Musiikintuottajat – IFPI Finland artistin tallenne- ja latausmyynnin perusteella.