Jokaiselle jotakin

Vaikka Spotify kenties onkin se tunnetuin ja käytetyin musiikin suoratoistopalvelu, elää kilpailu näilläkin markkinoilla. Apple-faneille on Apple Music, jonka avulla kuuntelu on helppo integroida muihin Apple-laitteisiin. Internet-radio Pandoran algoritmit auttavat löytämään omaan makuun räätälöityä musiikkia. Uusien artistien ponnahduslautana toimii Soundcloud, josta musiikin uusia tuulia haistelevan on mahdollista löytöjä valtavirtajulkisuuden pinnan alta. Audiofiileille taas on Tidal, joka kenties häviää monessa muussa asiassa, muttei äänentoiston laadussa.

Spotify edelleen ykkönen

Kaikista näistä suosituin on Spotify. Se on helppo ja mukava käyttää, eikä maksa liikoja. Sinne on myös päätynyt monen palveluun kriittisestikin suhtautuvan artistin tie – lähes poikkeuksetta. Spotify on myös alkanut panostaa erilaisiin uutuus- ja muihin listoihin, joiden kautta on mahdollista tutustua itselleen aiemmin tuntemattomiin artisteihin.

Apple-fanien vaihtoehto

Apple Music on ennen kaikkea yhtiön muiden tuotteiden käyttäjille räätälöity palvelu. Käyttömukavuus ei ole Spotifyn tasoa, mutta esimerkiksi tallennettujen kappaleiden määrä on moninkertainen ruotsalaiseen kilpakumppaniin verrattuna. Apple Music on myös pyrkinyt profiloitumaan uutuuksien esiintuojana. Näin joidenkin artistien uutuuslevyt on aluksi ollut mahdollista saada kuunteluun ainoastaan sen kautta.

Radio joka tietää mitä haluat kuunnella

Nettiradio Pandoran toiminta perustuu ennen kaikkea algoritmiin, jonka avulla on mahdollista löytää itseään kiinnostavaa musiikkia. Tämä tapahtuu Spotifyn radio-ominaisuudestakin tutulla peukutusmenetelmällä. Pandoran kohdalla algoritmi on kuitenkin huomattavasti Spotifyta monimutkaisempi ja se pystyy näin paremmin löytämään juuri tiettyä kuuntelijaa kiinnostavat kappaleet. Yhteensä kappaleita on Pandoran varastossa noin 40 miljoonaa.

Itsenäisen tonkijan aarreaitta

Mitä kappaleiden määrän tulee, panee Soundcloud vielä Pandoraakin paremmaksi. Sen palvelussa on yli satamiljoonaa kappaletta. Erona on kuitenkin se, että artistit itse lataavat kappaleensa palveluun. Näin se on kenen tahansa musiikkia tuottavan palveluksessa. Käyttäjiäkin Soundcloudilla on 200 miljoonaa, joten mahdollisuudet löytöihin ovat todelliset. Ja näitä löytöjä on kyllä tehtykin. Monet viime suursuosikit ovat aloittaneet uransa Soundcloudin syövereistä.

Tidal tarjoaa hyvän äänentoiston, muttei juuri muuta

Kaikkiin edellisiin verrattuna Tidalilla ei ole juuri muuta tarjottavaa, kuin hyvä äänentoisto. Hinta on muita korkeampi, kappalemäärät vähäisempiä ja käyttömukavuus heikompi. Tidalin tielle saattaa myös pian ilmaantua haastajia, korkean tason äänentoiston ollessa nousussa myös muiden musiikkipalveluiden tavoitelistoilla.